Filtertrin fra A til Z

Vores kunder spørger tit ”kan du tilbyde mig et filter?”, og svaret er altid ”ja – men vi har brug for at vide, hvad det skal bruges til, før vi kan tilbyde dig det rigtige filter”.

Filtrering er et vidt begreb, der dækker over mange trin og formål. For at sikre at vores filtreringsløsninger passer godt til dine behov, undersøger vi nøje de specifikke forhold, ønsker og krav omkring hvert projekt.

Vi vil gerne give en kort beskrivelse af nogle eksempler på filtreringstrin. Formålet er udelukkende at illustrere, hvor komplekst spørgsmålet; “Kan du tilbyde mig et filter?” faktisk er! Vi tager her udgangspunkt i en gulerods rejse fra marken til den er omdannet til most og pulver. Guleroden gennemgår i dette tilfælde 9(!) forskellige filtertrin undervejs. Eksemplerne er ikke kun relevante i forarbejdningen af gulerødder; de kunne lige så vel være anvendt på kartofler, grus, modermælkserstatning, rejer eller andre produkter. Selvom filtreringsprocessen varierer for forskellige produkter, gennemgår de alle stadier, som skal gøre produktet renere eller mere ensartet.

Bemærk: de præsenterede eksempler skal alene demonstrere forskellige filtreringstrin, og eksemplerne bør ikke betragtes som en guide til produktionen af gulerodspulver. For overskuelighedens skyld er flere produktionsstadier og detaljer udeladt eller forenklet.

Sortering på marken

Guleroden starter sin rejse ved at blive trukket op af jorden, og gennemgår allerede her den første sortering. Guleroden lander på en sold, hvor de overskydende småsten og jord bliver sigtet fra. Solden er placeret i en vinkel, der sammen med rystelser, får guleroden til at falde ned på et transportbånd. Åbningerne i soldevævet er mindre end guleroden, så guleroden ikke kan falde ned på marken sammen med jord og småsten.

Trådvæv på ramme

Vask og tørring

Guleroden bliver leveret til fabrikken, hvor den hældes ned i et vandkar, så det resterende skidt og jord vaskes af. For at dræne vaskevandet, sendes guleroden ned over en buesi. Vaskevandet skilles fra gennem et spaltet sielement. Denne proces omtales ofte som en forfiltrering, fordi både vaskevandet og guleroden stadig har en lang rejse foran sig.

Gulerødder vask ved buesi filtration

Fjern tunge partikler fra vaskevandet

Efter forfiltreringen skal vaskevandet renses, så det kan genbruges til at vaske flere gulerødder. Vandet ledes derfor ind i en hydrocyklon, som adskiller tunge partikler såsom sand fra vandet ved hjælp af centrifugalkraft. De tunge partikler presses ned i bunden af hydrocyklonen til et udløb. Under hydrocyklonens udløb er placeret en tank, hvor de tungere partikler samles op, indtil de kan behandles senere. Centrifugalkraften presser vandet og de lette partikler ud gennem toppen på hydrocyklonen til den næste renseproces.

Hydrocyklon batteri

Recirkulering af vaskevand

For at kunne genbruge vaskevandet til endnu en vask, skal de lette partikler fjernes. Det sker gennem et inline filter . Et inline filter er praktisk, fordi det kan monteres direkte på transportrøret, så rensningen foregår uden at forstyrre returløbet til vaskeområdet. Filteret har åbninger under 50 μm (0,05 mm) for at sikre, at vandet er rent nok til at vaske med. Inline filteret indeholder et cylinderformet filterelement, med flere lag Woven wire mesh i forskellige tykkelser og åbninger, som skaber den rette styrke og filtreringsgrad.
Når vandet til sidst er blevet så beskidt, at det ikke længere kan genbruges til vask, bliver det ført udenom inline filteret og sendes i stedet gennem en mikrosigte og bortskaffes. Mikrosigten er særdeles velegnet til at opsamle slam, så slammet ikke når ud i kloakken. Mikrosigten bidrager på den måde også til at holde udledningsafgifterne nede. Sigten bruger en roterende tromle med Filter mesh til at opsamle skidt og snavs ned til 42 μm (0,042 mm) og har en høj kapacitet.

Inline filter - type strainer

Tørring og separation af sand

Nu hvor der er styr på genbrug af vaskevandet, skal vi retur til beholderen under hydrocyklonen, hvor de tungere partikler er samlet. Massen vil indeholde omkring 40% tørstof og 60% væske. Da vand er dyrt at transportere, skal vi havde fjernet så meget som muligt. Ved tyngdekraft samler sandet sig på bunden af beholderen. Ved at bruge en skrueseparator også kaldt en ”sandvasker”, bliver sandet sneglet i en stejl vinkel ud af beholderen. Det får vandet til at løbe retur til beholderen. Beholderen er lavet som sedimenttank med et overløb i toppen. Det vand, som løber over, er rent, fri for sand og recirkuleres som vaskevand.

Hydrocyklon setup med buesi og skrueseparator

Transport og tørring af gulerødder

Efter at have fulgt vaskevandet skal vi tilbage til den vaskede gulerod. Efter buesien falder guleroden ned på et sibånd. Sibåndet transporterer guleroden, mens overskydende vand løber igennem båndets små åbninger. Guleroden bliver drænet en ekstra gang under transporten til næste procestrin. Hvis man ønsker, kan sibåndet laves som et tørrebånd, hvor luft blæses op nedefra for at tørre råvaren.

Filterbånd dræning af grønsager

Gulerodsmost presses ud – første trin

Transportbåndet afleverer guleroden i en ”cutter”, der skærer råvaren i små stykker, så den er klar til at blive presset. De små stykker gulerod føres ind i en pressesi, der bruger en snegl til at mase gulerodsstykker med stor kraft. Rundt om sneglen er en cylinderformet spaltesi, med lange åbne spalter, som gulerodsmosten presses ud igennem, så mosten kan pumpes videre. Gulerodsmosten bliver pumpet gennem et inline filter, for at fjerne de større gulerodsstykker, der slap igennem pressesien, og derefter er mosten klar til videre forarbejdning. Gulerodsstykkerne er mast i stykker og den tilbageværende masse bliver presset mod en vægtplade, og når presset er tilstrækkeligt stor, falder massen ud af en åbning i enden af sneglen.

Spaltesi i afvandingspresse

Gulerodsmost presses ud – andet trin

Den tilbageværende masse føres nu ind i en filterpresse til et kammer mellem to plader med filterdug på. Når kammeret i filterpressen er fyldt, presses pladerne hårdt mod hinanden. Mosten bliver mast ud af gulerodsmassen og presses igennem filterdugen, hvilket efterlader massen endnu tørrer. Mosten, der kommer fra filterpressen, skal ikke finfiltreres, fordi åbningerne i filterdugen i forvejen er så fine.

Filterpresse

Fra mast gulerod til pulver

Den resterende gulerodsmasse har også værdi og skal løsnes op for at blive til pulver. Gulerodsmassen føres ind på en speziperf plade. Det er en særlig perforeret plade, som har et retningsbestemt mønster. Alle hullerne er skrå, med små forhøjninger ligesom et rivejern. Her bliver der blæst varm luft fra undersiden af pladen op gennem massen. Det får massen til både at tørre, og partiklerne frigøres til et løst pulver. Da luftstrømmen er retningsbestemt, bliver partiklerne ledt hen mod den modsatte ende af pladen, som en ”fluid bed”, hvor massen gradvist bliver til et løst pulver. Luften bliver koldere mod slutningen af pladen, så pulveret køles ned. Ved enden af pladen er et udløb, så gulerodspulveret føres ud – klar til at blive pakket og solgt.

Conidur plade med retningsbestemte huller

Oprydning i luften

Mosten og pulveret er klar til salg, men der er fortsat nogle filtertrin, der skal gennemføres, før produktionen er afsluttet. Den varme luft fra tørringen på speziperf pladen indeholder dampe, som skal renses, inden luften kan ledes ud i det fri. Det foregår inde i ventilationsskakten, hvor der er placeret en demister der virker på samme måde som et emhættefilter. En demister øger trykket i luften (også kaldt en fortætning), så væske og partikler presses ud af luften. Væske og partikler bliver fanget af demisteren og bliver til dråber, der falder ned, mens luften fortsætter ud.

Dobbelt demistre med håndtag

Slutrengøring og afløbsfiltrering

Produktionsudstyr og -områder skal vaskes og rengøres. Der vil altid være små rester af både most, gulerodsstykker, pulver mv. Derfor er afløbene udstyret med afløbsfiltre for at forhindre rester i at nå kloaksystemet. Disse filtre kan tages op, rengøres og genanvendes.

Afløbsfilter med sidehank

Konklusion

Som du kan se, er et filter mere end ”bare et filter”. Filtrering foregår mange steder i en produktionsproces, hvor formål og placering har væsentlig betydning for, hvilken type filter vi vil anbefale. Vi vil altid gerne forstå din opsætning, dine krav og ønsker, uanset om du skal bruge hjælp til ét filtertrin eller flere. Vi ved, at det nogle gange kan være nødvendigt at inddele processen i flere trin for at opnå det ønskede resultat. Andre gange kan flere trin kombineres i samme filter. Ønsker du en gennemgang af dine muligheder og en kortlægning af de løsninger, der passer til dine specifikke behov? Tag kontakt – helt uforpligtende og naturligvis gratis. Du kan nå os på 76 12 33 66 eller via e-mail på wct@wct.dk, så vender vi tilbage til dig så hurtigt som muligt.