Sammenligning af to typer net med forskellige mesh numre

Hvad er et Mesh nummer?

Mesh nr. er en Amerikansk måle standard, der er et udtryk for størrelsen af maskerne i et net. Nummeret giver indikationer af, hvilke partikler der vil kunne passere gennem nettet. Mesh nummeret opgøres ved at tælle antallet af masker i et net per tomme (25,4 mm).

Et mesh 4 net vil derfor have 4 maskeåbninger for hver tomme (25,4 mm) målt i en lige linje.
Et mesh 100 net vil have 100 maskeåbninger for hver tomme (25,4 mm) målt i en lige linje, og så fremdeles.

Det betyder når mesh nummeret forøges, og der vil være flere masker per tomme, bliver maskeåbningen mindre. Det betyder også mindre partikler vil kunne komme igennem nettet.

Større mesh nummer = mindre åbninger i nettet

Hvordan beregner man mesh nummer?

Hvis du kender maskeåbningen og trådtykkelsen på dit net, kan du beregne mesh nummeret uden at skulle tælle maskerne. Dette er særlig anvendeligt ved net med et meget højt mesh nr. eller hvis masken ikke er helt åben som eksempelvis tressevæv.

Udregningen lyder:
Mesh nr. = 25,4/(M+T)

M = Maskeåbningen – målt fra indersiden af tråden til den næste inderside, så kun det åbne område måles.
T = Trådtykkelse – målt fra den ene side af tråden til den anden.

Du kan se et eksempel på målemetoden herunder.
Billedet er af tressevæv, hvilket betyder der benyttes to forskellige trådtykkelser.
DL0 er trådtykkelsen i væveretningen
DL1 er maskeåbningen
DL2 er indskydningstrådens tykkelse

Med dette eksempel bliver mesh nummeret forskellige i hver retning, så lad os prøve at lave udregningen.

Mesh nummeret i retningen med de tynde tråde vil have en maskeåbning på 0,183 mm og trådtykkelse på 0,189 mm

25,4/(0,183+0,189) ~ Mesh 68

Mesh nummeret i retningen med de tykkere tråde vil have vil have en maskeåbning på 0,183 mm og trådtykkelse på 0,344 mm

25,4/(0,138+0,344) ~ Mesh 48

Hvis du skal bruge et net som beskrives med mesh nummer og ikke maskeåbning, kan det være nødvendigt at regne den modsatte vej for at finde maskeåbningen ud fra mesh nummeret.

Udregningen hedder nu:
Maskeåbning = 25,4/M-T

M = Mesh nr.
T = Trådtykkelse

Vi bruger ovenstående eksempel igen, mesh nummeret er nu 68 og trådtykkelse stadig 0,189 mm.

25,4/68-0,189 = 0,185 mm

Den modsatte retning er mesh nummeret 48 og trådtykkelsen 0,344 mm.

25,4/48-0,344 = 0,185 mm

Som du kan se af ovenstående, skal man være forsigtig når man regner med mesh numre retur til maskeåbning. Fordi mesh numre bliver afrundet til hele tal, kan det give variationer i resultatet. I dette tilfælde bliver forskellen 2 µ (mikron), ved lavere mesh nr. vil forskellen typisk være større, fordi forskellen deles ud på færre masker. I de fleste tilfælde er nøjagtigheden typisk også mindre væsentlig jo større maskerne bliver.

Hvad er udfordringerne med mesh numre?

Når man bruger mesh numre ser vi jævnligt tre misforståelser.

Den første er som vi så under udregningen, at det ikke er en nøjagtig videnskab, det er baseret på ca. tal. I de fleste tilfælde bevæger vi også indenfor de nødvendige tolerancer. Men det er vigtigt at holde sig for øje.

Den anden misforståelse forekommer oftest når man handler i udlandet, fordi man på engelsk skriver ”mesh size”, som typisk henviser til mesh nummeret, især hvis kommunikationen kommer fra USA. Og hvis man forsøger at oversætte det til dansk bliver det til ”maskestørrelse”, som nemt kan misforstås som selve åbningen i nettet.
Det kan betyde at et mesh 1 net, som i teorien skulle have en maske på 25,4 mm (inklusive tråd) bliver 1 mm åbning. Modtageren af nettet er sjældent i tvivl, når de modtager et net der er så forskellig, men det kan være frustrerende hvis nettet skal bruges samme dag. Det heldigvis sjældent den slags fejl ikke bliver opdaget i ordreprocessen.

Den sidste misforståelse vi ser, er troen på alle mesh numre referer til de samme net. Det er en udfordring, fordi mesh numre alene referer til antallet af masker på en tomme (25,4 mm) medtaget trådene.
Det betyder i praksis et mesh 12 net kan have en maskeåbning fra 1,3 mm til 1,9 mm fordi tråden kan variere fra 0,2 mm til 0,8 mm.

Mesh nummeret fortæller ikke hvilke partikler kan komme igennem nettet – det gør maskeåbningen derimod.

Når vi tilbyder net ud fra mesh numre beder vi altid om trådtykkelsen, for at sikre det net vi tilbyder, er det samme som det du bruger i dag eller behøver.
Jamen hvorfor så trådtykkelsen? Og det er helt lavpraktisk fordi den er lettest at måle med en skydelære. Og ofte er trådtykkelsen noteret i specifikationerne for nettet.

Værd at huske

Selvom man principielt kan udregne mesh numre for alle net, stopper mesh numrene typisk fra 325 til 400. Ved finere net benyttes µ/mikron som måling af maskeåbningen. En generel tommelfingerregel siger, man bør benytte maskeåbningen og ikke mesh nummeret hvis nøjagtigheden på åbningen er essentiel. Det kunne eksempelvis være, i tilfælde hvor man forsøger at holde partikler af en vis størrelse tilbage, men behøver en bestemt gennemstrømning.

Er du i tvivl om hvordan du bedst beskriver dit net i den interne kommunikation eller forklare behovet til leverandører, eller har du et spørgsmål til hvordan du finder det rigtige net for dig kan du altid kontakte os på mail wct@wct.dk eller telefonisk på 76 12 33 66.

Vil du vide mere om forskellige typer af net til et bredt udvalg af formål, kan du ved trådvarer få et overblik over nogle af de gængse applikationer net kan benyttes til.

Var denne artikel nyttig?

Tusind tak for din tilbagemeldning